Kolhydrater, protien och fetter.

Socker,stärkelser kalls tillsammans för kolhydrater. Kolhydrater finns bland annat i bröd, pasta, potatis, frukt och grönsaker.

Protiener finns i kött, fisk, mjölk, ägg och ost. Fast det finns även i vegetariska alternativ så som soyabönor och ärtor.

Fett finns i grädde, ost, fläsk, korv, fet fisk, smöroch margarin och olika matoljor.



Enzymer.

Enzymer är proteiner/äggviteämnen som sätter igång kemiska reaktioner i kroppen och fungerar därför som katalysatorer. Enzymerna behövs för nedbrytningen av maten. Mineralämnen, vitaminer eller hormoner kan inte vara verksamma i kroppen utan enzymer.


Tjocktarm & blindtarmen, ändtarm & analöppning.

Efter tunntarmen kommer tjocktarmen. Där dom tarmarna mötts finn också blindtarmen. Blindtarmen avslutas med ett maskliknande bihag som kallas appendix. Det kan inflammeras och måste då opereras bort. När tarminnehållet kommer till tjocktarmen består det av 80% vatten. Tjocktarmens uppgift är att suga upp största delen av vattnet. Resan genom tunntarmen är ganska lång och efterhand då vattnet sugs upp blir tarminnehållet fatsare och när det har åkt igenom hela tjocktarmen åker det till ändtarmen och töms ut genom analöppningen.


Tunntarm.

Tolvfingertarmen övergår till tunntarmen. den är ca 5m lång. Tunntarmen anger tarmsaft och tarmsaften gör så att  tarminnehållet blir mer lättflyttande. All nebrytning av kolhydrater, protien och fett avslutas i tunntarmen. Alla olika näringsämnen bryts ner till t.ex. druvsocker och aminosyror. Tunntarmens uppgift är också att bryta ner dessa ämnen till vitaminer och mineraler. För att alla 5 meter ska få plats är tunntarmens insida veckad.


Tolvfingertarm & levern och bukspottskörteln.

Tolfingertarmen heter just Tolfingertarmen eftersom den är lika lång som tolv fingrar på bredden (ca 25 cm). I tolvfingertarmen mynar en gemensam gång från levern och bukspottkörteln. Bukspottkörteln avger bukspott, bukspott är en blandning av olika enzymer. Blandningen sönderdelar både protien, kolhydrater och fett. Bukspotten innehåller även ämnen som höjer pH, vilket gör att magsyran som följer med maten ner neutraliseras. Levern bildar galla som sparas i gallblåsan, den portionerqas sedan ut i tarmen och blandas med maten. Gallan finfördelar fettet i maten till små bitar som ensymet lättare kan bryta ner.

Magsäck!

Magsäcken är där maten hamnar efter att den har åkt genom den övre magmunnen. I övre magmunnen finns en ringmuskel som kan öppna magsäcken, magsäcken öppnas vid illamående och kräkningar. I väggarna på magsäcken finns det muskler som knådar maten och blandar den med magsaft. Magsaften kommer från körtlar i magsäckens vägg. Magsäcken rymmer normalt  1,5 liter.
UPPGIFT:bryter ner protien.

mun/tänder

I munen/munhålan mals maten ner med hjälp av tänderna och blandas sedan med salivet. Varje dygn producerar spottköttlarna 0,5-1 liter saliv. Saliv blandar sig med matan så att den ska bli lättare att svälja. När vi tuggar maten kontollerar smak och luktsinet maten. i munen sker den kemiska sönderdelningen av maten, det är stärkelsen enzym som finns i saiver som sönderdelar maten.

Veta varför man bör äta en varierad och allsidig kost! + matcirkeln

För att vi ska få i oss alla näringsämnerna måste vi äta en varierad och allsidig kost! det betyder att man ska äta lite av varje! Och därför finns tallriksmodellen, som visar ungefär vad man ska äta och hur mycket man ska äta av dom olika livsmedel vi behöver. Det vi ska äta mest av är kolhydrater så som potatis, pasta, ris och även vitamer som finns i grönsaker och frukt . Fast protien som finns i kött, fisk. ägg och bönor behöver vi inte lika mycket av!

Om

Min profilbild

RSS 2.0